Vraag & Antwoord

In deze rubriek vindt u een aantal tips die u kunnen helpen in geval van vragen. Indien u het antwoord op uw vraag niet kan vinden, gelieve ons dan te contacteren.

Wat doen bij een dringend probleem?

Tijdens werkdagen: probeer onze praktijk ’s morgens te contacteren. De assistente zal haar best doen om u, indien mogelijk, dezelfde dag nog een afspraak te geven.
Wij zijn telefonisch bereikbaar op 014/54 79 29

Maandag: 9u tot 13u en 14u tot 20u30

Dinsdag: 9u tot 13u en 14u tot 19u

Woensdag: 9u tot 13u en 14u tot 18u30

Donderdag: 9u tot 14u

Vrijdag: 9u tot 13u en 14u tot 19u

Tijdens weekends en feestdagen kan u terecht op het nummer van de wachtdienst: 0903/39 969.
U kan hier telefonisch terecht op zaterdag, zondag en feestdagen tussen 09.00u en 18.00u. Dit is een centraal nummer. De operator zal u doorverbinden met de dichtstbijzijnde tandarts van wacht.
Deze wachtdienst is enkel voor dringende gevallen. Houd er rekening mee dat de tandarts van wacht enkel een noodbehandeling zal uitvoeren.

Wat breng ik mee tijdens mijn eerste afspraak?

Identiteitskaart of voor -12 jarigen kids-id
Nuttige telefoonnummers
Eventueel lijst met medicatie
Eventueel verwijsbrief

Vanaf welke leeftijd moet ik met mijn kind naar de tandarts?

Twee jaar is een prima leeftijd om uw kind voor de eerste keer mee te nemen naar uw tandarts. Dat kan bijvoorbeeld als u zelf voor een controlebezoek gaat. Uw kind kan bij het allereerste bezoek wat rondkijken in de praktijk. Zo raakt het vertrouwd met de omgeving en met de medewerkers. Als u twee keer per jaar met uw kind naar de tandarts gaat, is dat meestal voldoende.

Tarieven en betaling

Wij maken gebruik van hoogwaardige materialen, instrumenten en apparatuur. Ook de input van onze assistentes is van onschatbare waarde op vlak van hygiëne en efficiëntie van de behandeling. Om deze optimale zorgverlening te kunnen aanbieden is het ons onmogelijk te werken aan de conventietarieven opgelegd door het ziekenfonds. De eerlijke en redelijke verhoging is evenredig met de hoge kwaliteit en zorg van behandeling die we nastreven. De terugbetaling, zoals voorzien door uw ziekenfonds, blijft uiteraard gelden.

U kan bij ons zowel met bancontact of cash betalen.

Enkele tips voor een mooi en gezond gebit.

Ga minstens 1 maal per jaar naar de tandarts

Voor sommige behandelingen krijg je minder terugbetaling van de mutualiteit als je niet jaarlijks bij de tandarts op controle gaat. Dit geldt per kalenderjaar, dus de exacte datum is niet van belang.
Soms is het beter halfjaarlijks op controle te gaan, bijvoorbeeld als je veel last hebt van cariës of tandsteen.

Poets minstens 2 maal per dag gedurende 2 minuten

Het is belangrijk dat je tanden 2 maal per dag versterkt worden door de fluoride die in de tandpasta zit. Poets ’s morgens en ’s avonds voor je gaat slapen. Als je slaapt maak je immers minder speeksel aan waardoor je tanden minder beschermd zijn. Je mag natuurlijk ook meer poetsen als je dat wil.

Elektrische tandenborstel VS manuele tandenborstel

Met een elektrische tandenborstel ben je niet sneller klaar. Je moet nog altijd goed alle vlakken van alle tanden poetsen (buitenkant-binnenkant-kauwvlakken). Je moet zelf geen cirkelbewegingen meer maken, de borstel doet dat in jouw plaats. Denk eraan om goed tot tegen de randjes van het tandvlees te poetsen.

Poets tussen de tanden met floss, tandenstokers of borsteltjes

Ook de ruimtes tussen je tanden moeten gereinigd worden om gaatjes en tandvleesontstekingen te voorkomen. Hier kan een tandenborstel niet aan. Afhankelijk van de ruimte tussen de tanden en persoonlijke voorkeur kan je hiervoor verschillende materialen gebruiken. Vraag hierover meer advies aan je tandarts.

Vervang je tandenborstel om de 3 maanden

Wanneer de haartjes van je tandenborstel wat krom staan, is deze versleten. Bovendien zitten er op een gebruikte tandenborstel veel bacteriën. Vervang dus tijdig, best om de 3 maanden, je tandenborstel (dit geldt ook voor het opzetstukje van je elektrische tandenborstel). Kies voor een tandenborstel met een kleine kop, zodat je overal goed bij kan.

Ook melktanden moeten verzorgd worden. Neem je kind vanaf 3 jaar mee naar de tandarts

Als de melktanden te erg beschadigd zijn kunnen zij de onderliggende definitieve tanden aantasten. Daarnaast kan je kind ook tandpijn krijgen aan de melktanden.
Het is belangrijk je kind van jongs af aan vertrouwd te maken met de tandarts. Vanaf 2 jaar is een geschikte leeftijd. Als er al veel positieve ervaringen zijn zal het minder erg zijn als er eens een gaatje moet gevuld worden.
Probeer zeker geen angstgevoelens over te brengen op je kind.

Beperk het aantal eetmomenten tot maximaal 5 per dag

Elke keer dat je eet of drinkt wordt je gebit aangetast door de suikers en zuren in de voeding. Zo worden je tanden meer vatbaar voor gaatjes. Als je, nadat je wat hebt gegeten, een uur niets meer eet of drinkt dan kan dit glazuur weer herstellen. Als je je aan de 5 (of minder) eet en drink momenten houdt, heeft je gebit voldoende tijd om zich te herstellen. Buiten die momenten kan je best alleen water drinken.

Fruitsappen en “Light” frisdranken zijn even slecht voor de tanden als gewone frisdranken

Alle frisdranken, fruitsappen, chocolade- en groeimelken, energiedranken en sportdranken bevatten zuren die zorgen voor de bewaring en de frisse smaak. Dit zuur tast het tandglazuur aan, wat erosie en gaatjes kan veroorzaken. Light dranken bevatten geen suiker, maar ze zijn ook zuur. Dit geldt ook voor fruitsappen, ook deze zonder toegevoegde suikers.Wil je graag frisdrank of fruitsap drinken, drink het dan met een rietje en liefst bij de maaltijd.

Neem als tussendoortje een stuk fruit, groente of kaas in plaats van snoep of een koek

Kies af en toe voor een tandvriendelijkere snack. Bijvoorbeeld groentjes, zoals worteltjes, komkommer of kerstomaatjes. Ook kaas, yoghurt of noten zijn een tandvriendelijk alternatief voor koeken of snoep.

Wacht na het eten of drinken van iets zuur minstens een uur voordat je je tanden poetst

Door de zuuraanval is je tandglazuur verzwakt. Als je meteen daarna je tanden poetst, poets je ook de bouwstenen die losgekomen zijn weg. Als je even wacht en je speeksel de tijd geeft om het zuur te neutraliseren, kunnen je tanden weer aansterken.

Last van slechte adem? Poets ook je tong

Slechte adem, of halitose, wordt meestal veroorzaakt door etensresten en bacteriën die op de tong achterblijven. Poets daarom altijd je tong. Dit kan met een speciale tongschraper, maar je kan ook gewoon je tandenborstel gebruiken. Vraag meer advies aan je tandarts.